Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да си ушием сами пердета

Как да си ушием сами пердета

Как да си ушием сами пердета

Едно от задължителните условия за постигане на домашен уют са пердетата. Можете да сложите каквито пожелаете - дълги пердета, къси или със средна дължина. Можете да си ушиете пердетата и самостоятелно, вместо да купувате готови. Така удоволствието като ги направите ще бъде двойно – хем ще постигнете точно това, което искате, хем ще сте го изработили сами.

След като сте решили да си шиете самостоятелно пердетата, трябва да знаете, че се измерва ширината на корниза или тази на релсата, но не и ширината на прозореца. Освен това, когато измервате е хубаво да използвате метална рулетка, а не шивашки метър – размерите са в сантиметри.

Ако ще слагате пердетата на релси, трябва да зашивате кукичките на разстояние една от друга поне 10 см. Хубаво е в горната част, където са кукичките да сложите набор, който да ги скрива. Зашива се от външната страна на пердето и може да бъде от същия плат или от някакъв друг. Можете да си ушиете и пердета, които са като щори. Те са удобни, тъй като закриват прозореца и държат прозорците затъмнени, можете да регулирате дължината.

- За да имате точни размери на пердетата, измерете релсата или корниза, а не прозореца;

- Имайте предвид, че при прибирането на пердетата, те ще се дръпнат настрани – предвидете по 30 см, за да може, ако са свити, да не закриват прозореца;

В зависимост от това каква дължина сте подбрали, следвайте следните правила:

Как да си ушием сами пердета

1. Ако пердето е дълго, трябва да бъде на сантиметър от пода.

2. Ако дължината му е до перваза – на 1 см от перваза.

3. Ако искате да на покрива радиатора, направете го да има 2 см разстояние от края му и отоплителния уред.

- Когато измервате дължината, хубаво е да мерите с рулетка и то в три точки – в двата края, както и в средата;

- Ако не желаете да има влачене на пердетата, изберете най-малката височина. Много често подът или перваза са с денивелация;

- Ако пердето ще бъде огряно от слънчеви лъчи целодневно, изберете по-плътна и здрава материя;

- Съчетайте цветово пердетата и стените – могат да бъдат еднакви или пък контрастни. Задължително обаче, щом си изберете плат помолете за мостра, за да можете да сравните у дома дали това са вашите цветове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest