Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Съвети при избора на пердета

Съвети при избора на пердета

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Съвети при избора на пердета

Пердетата са изключително важен детайл от цялостното излъчване на стаята и интериора. Може да изберете пердета в цвят, който контрастира със стените или пък такива, които да бъдат нежен фон на основния цвят на стаята.

Не купувайте едни и същи пердета за всяка стая. Съобразете се с това и декорирайте прозорците стая по стая. Факт е, че едни пердета биха отивали на всекидневната и съвсем други – на вашата спалня.

Полупрозрачните пердета са много популярни. Ако желаете дискретност обаче, те са напълно неподходящи. Тези пердета не бива да се слагат в спалнята, но ако решите все пак да ги сложите там, задължително трябва да имате и една по-плътна завеса над тях. Подходящо е да купите плътни пердета и в случаите, когато желаете да си поспите до по-късно. Цветът на пердетата за спалня може да бъде малко по-тъмен и мек, не бива да дразни окото.

Дневната стая и кухнята обаче нямат нужда от по-специална дискретност и затова може да изберете полупрозрачните пердета. Това са стаи, в които е хубаво да има повече светлина, за да изглеждат по уютни и приветливи. Освен това, такива пердета носят усещане за лекота и свобода, което е допълнителен плюс за всекидневните стаи.

Изборът на пердетата трябва да бъде свързан с цялостния дизайн на стаята. Това означава да бъдат в сходни нюанси с дамаските на избраните мебели и килимчета, а в спалнята да са в един цвят с покривката на леглото.

Пердета за всекидневната

Материите на пердетата трябва да отразяват материалите в стаята, а плътността им отразява цялостното усещане на декорацията в стаята.

Тежките пердета са за спалнята, а ефирните за останалите стаи. В кухнята може да поставите практични, но весели пердета, които ще ви придават допълнително настроение.

Размерите на пердетата се определят по следния начин – минималният размер, който е необходим е един път и половина ширината на прозореца, а максималният /за по-тежки драперии/ е не повече от три пъти.

Дължината на пердетата се определя, след като вече е окачен корниза. Те не бива да се влачат до земята. Най-добрият метод за определяне на дължината е като измерите разстоянието от кукичката за захващане на корниза до долния ръб, докъдето ще стига пердето.

Завеси за спалнята

Другото, с което трябва да се съобразите, са шарките. Големите шарки не са подходящи за малки стаи и обратното – малки шарки не изглеждат добре в големи стаи.

Вижте още полезни насоки какви завеси да изберем за дома и тънкости при шиене на пердета, а ако желаете да си закупите пердета, разгледайте тези обяви за пердета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest